تبریز ویکی لینکلر

 
آپارات تبریز لینک 68
نظرات |


آستان مقدس سیدابراهیم(ع) تبریز
[http://www.aparat.com/v/V2zeE]

دلایل استفاده از چمن نامرغوب در استادیوم یادگار امام تبریز
[http://www.aparat.com/v/iAlW3]

کفش تبریز
[http://www.aparat.com/v/BFG2n]

انیمیشن قطار شهری تبریز مترو
[http://www.aparat.com/v/cACoL]

پل معلق مشگین شهر اردبیل
[http://www.aparat.com/v/oCkqp]

بهار طبیعت در اصلاندوز مغان اردبیل
[http://www.aparat.com/v/HxZum]

آبشار وزنه سر طارم زنجان
[http://www.aparat.com/v/SIHdP]

چاروق دوزی زنجان
[http://www.aparat.com/v/6W4Us]

کلیپ پویا بیاتی برای دریاچه ارومیه
[http://www.aparat.com/v/jKJOr]

نگاهی به کارنامه شورای شهر و شهردار ارومیه در سال 95
[http://www.aparat.com/v/Te0IL]

شعر خوانی استاد كریمی مراغه ای در ارومیه
[http://www.aparat.com/v/eJv65]

محمد ترکمن یاروم منی قوی گدی
[http://www.aparat.com/v/Z5xRA]

کرکوک-ترک های عراق-دکلمه ترکی برای آوارگان
[http://www.aparat.com/v/IizpS]

اجرای گروه سرود یاشیل به زبان ترکی قشقایی برای ماه محرم
[http://www.aparat.com/v/RWn9b]



آپارات های ویدیویی تبریز ویکی لینکلر را دنبال کنید...

شبکه سهند


سهند موزیک


سهند کارتون


آشپزی آذربایجان



مرتبط با : آپارات تبریز لینک
برچسب ها : آذریها-ترکهای ایران-شعر ترکی-ترکمنی-قشقایی-زنجان-اورمیه-
نویسنده : تبریز قارتال
تاریخ : یکشنبه 30 آبان 1395
زمان : 03:15 ب.ظ
شیرینی و سوغات خوردنی تبریز و آذربایجان شرقی
نظرات |

شیرین کامی در آذربایجان


شک نکنید ما آذربایجانی ها ظرفیت بسیار بالایی در گردشگری خوراک و غذا و آشپزی در ایران و جهان داریم کما اینکه تبریز بعنوان 10 شهر حلال (غذا) گردشگری جهان انتخاب شده است.
لینک پست تبریز جزو ده شهر حلال

بارها از غذاها و سوغات و صنایع دستی و هنر ناب مردمان آذربایجانی در ایران مطلب داشتیم و هنوز تمام نشده است...
لینک صفحه جانبی سوغات و صنایع دستی آذربایجان


Tabriz and Azerbaijani Sweet - Souvenir in Iran
تبریزی

سوغاتی تبریز


تبریز و استان آذربایجان شرقی که به فرش و تابلوفرش ، چرم و کفش، سفال و حجاری ، منبت و معرق، نقره کاری و مسگری خود در جهان میبالد علاوه بر آن قطب آجیل و خشکبار ایران، مهد غذاهای متنوع و معروف ایران و همچنین قطب صنعت شیرینی و شکلات در ایران و خاورمیانه است.
البته فراموش نکنید که دیگر شهرها و استانهای منطقه آذربایجان سوغاتی ها و شیرینی های بسیاری دارند مثلا بیدمشک و حلوا شهر ارومیه ، ولی در این مطلب فقط به تبریز و آذربایجان شرقی بطور محدود میپردازیم.
پس با چند شیرینی (سنتی) معروف آشنا میشویم...


شیرینی عسلی

قنادی تبریز


در رژیم غذایی سنتی استان آذربایجان شرقی، تنوع بی‌نظیر و حیرت‌انگیزی از انواع شیرینی‌های بومی و سنتی مشاهده می‌شود که هرکدام با توجه به اقلیم و مواد اولیه‌ی در دسترس تهیه می‌شوند. شیرینی‌هایی همچون شیرینی نقای تبریز، شیرینی قرابیه‌ی تبریز‌، شیری لوز زعفرانی تبریز، شیرینی اریس (ریس)، باقلوای مشهور تبریز، شیرینی نوقا یا لوکا چیزی شبیه گز ، راحت‌ الحلقوم، حلوا زنجبیلی و گردویی و پسته ای، شیرینی رشته ختایی و بسیاری دیگر از خوراکی‌های بومی و سنتی که شهرتی جهانی دارند.

استان آذربایجان شرقی، یکی از پهناورترین مناطق کشور است که اکثر جمعیت آن را آذربایجانی‌ها، با فرهنگ و تمدن و پیشنه‌ای هزاران ساله سال که یکی از اصیل‌ترین اقوام ساکن در ایران به شمار می‌روند، تشکیل می‌دهد. با توجه به قدمت حضور این اقوام در کشور، وجود تنوع اشتهاآوری از شیرینی‌های سنتی در این منطقه، به دور از تصور نخواهد بود. براساس اظهارات و آمار ارائه شده توسط کارشناسان تغذیه و سلامتی، بیش از صدها نان و شیرینی بومی در رژیم غذایی سنتی مردم این استان، یافت می‌شود که هر کدام نشات گرفته از فرهنگ، آداب، مذهب، اقلیم و سبک زندگی مردم این سرزمین است. هرچند پوشش گیاهی، رشد میوه‌ها و سبزیجات بومی و منطقه‌ای در این ناحیه از کشور، در ایجاد غذاها، نان‌ها و شیرینی‌های بومی استان بی‌تاثیر نیستند. مواردی که هر کدام نقش تعیین‌کننده و پررنگی را در تنوع، طعم، عطر و سبک تهیه‌ی خوراکی‌های محلی هر نقطه از کشور، ایفا خواهد کرد. شیرینی‌ها و تنقلاتی که امروزه نیز با گذشت چندین سال از زمان پیدایش آن‌ها، همچنان توسط بانوان خوش‌سلیقه‌ی آذربایجانیها تهیه می‌شوند. به عنوان نمونه شیرینی نوقای تبریز، شیرینی اریس (ریس)، باقلوای مخصوص تبریز، راحت‌الحلقوم، شیرینی رشته ختایی، شیرینی لوز زعفرانی تبریز، شیرینی قرابیه‌ی تبریز، حلوای گردویی، حلوای مخصوص مراغه، شیرینی سوجوق مراغه، شیرینی کنجدی تبریز و باسلوق، از مشهورترین و رایج‌ترین خوراکی‌هایی است که در سراسر ایران و بسیاری از کشورهای جهان، طرفداران بیشماری را معطوف خود ساخته است.


سوغات آذربایجان

شیرینی سنتی تبریز

شیرینی نوقا تبریز

در هر منطقه‌ی جغرافیایی از کشور، با توجه به مواد اولیه‌ی در دسترس و ذائقه‌ی افراد جامعه، خوراکی‌های بومی و سنتی تهیه و طبخ می‌شود که بسیاری از آن‌ها توسط گردشگران داخلی و خارجی، به عنوان سوغاتی دوست‌داشتنی برای اقوام و آشنایان خریداری می‌شود. شیرینی نوقای تبریز، خوراکی خوشمزه، منحصر به فرد و بسیار پرطرفدار است که به عنوان شیرینی سنتی استان آذربایجان شرقی، شهرستان تبریز، شهرت یافته است. مستطیل‌های کوچک که مانند لقمه‌ای لذیذ و مطبوع به نظر می‌رسد، ذائقه‌ی هر بیننده‌ای را برای امتحان کردن مزه‌ی شیرین و خاص خود، وسوسه‌ خواهد کرد. در رژیم غذایی سنتی مردم این خطه از کشور، انواع مختلفی از این شیرینی تهیه و طبخ می‌شود که می‌توان از نوع گردویی، وانیلی، کاکائویی، شکلاتی و آجیلی آن نام برد. البته کارشناسان تغذیه معتقدند که نوقای گردویی از قدمتی بیشتر نسبت به انواع مختلف خود برخوردار است. آشپزهای این استان با ترکیب موادی همچون نان میکادو، شکر، گلوکز مایع، عسل (در صورت تمایل می‌توان شیره را جایگزین عسل کرد)، وانیل، سفیده‌ی تخم‌مرغ، فندق و پسته به تهیه‌ی این خوراکی اصیل ایرانی می‌پردازند.
یکی از شیرینی‌های لذیذ تبریز که طرفداران بسیاری دارد، نوقا یا لوکاست که از خانواده گز اصفهان محسوب می‌شود. این شیرینی در جای جای دنیا، امروز، دیده می‌شود اما نوقای تبریز بسیار محبوب و مشهور است. مواد اصلی نوقا سفیده تخم‌مرغ، شکر، گردو، وانیل و… است. شیرینی لذیذی که با یک فنجان چای طعمی بسیار لذت‌بخش دارد. گاهی در تهیه آن از نان میکادو نیز استفاده می‌شود. در سفره عید و مراسم شادی و جشن و سرور بیشتر هموطنانمان به خصوص تبریزی‌های عزیز، این شیرینی دیده می‌شود.


نوقا

لوکا

نوقا

شیرینی اریس (ریس)

انتخاب تنقلاتی مناسب، سالم، خوش‌طعم و البته کم‌ هزینه، یکی از دغدغه‌های ذهنی خانم‌های خانه‌دار هنگام برگزاری میهمانی‌های خانوادگی و دوستانه خواهد بود. هنر و سلیقه در فطرت و روح خانم‌های ایرانی همانند گوهری است نایاب که اگر با دقتی بیشتر به اطراف محیطی که در آن زندگی می‌کنیم، نظاره شود، قطعا آثار هنری بسیاری را خواهیم یافت که نتیجه‌ی ذوق و سلیقه‌ی یک بانوی اصیل ایرانی است. در رژیم غذایی استان آذربایجان شرقی، خوراکی بسیار لذیذ و با سبک تهیه‌ی آسان، وجود دارد که به شیرینی اریس (ریس) شهرت دارد. البته مردم دلیر این خطه از کشور اریس را در گویش زیبای خود، سوت شیرینی‌سی تلفظ کرده و آن را تنقلات محلی شهرستان تبریز می‌پندارند. این شیرینی لذیذ و دوست‌داشتنی در انواع مختلف از جمله اریس کاکائویی، اریس شیری، اریس ترد و اریس تسبیحی که به صورت دانه‌های تسبیح و درشت تهیه می‌شود، تهیه و طبخ می‌شود. انواع ذکر شده از این خوراکی دوست‌داشتنی به جز اریس تسبیحی، به دو صورت اریس پسته‌ای و ساده، توسط بانوان و آشپزهای تبریزی تهیه می‌شود. مواد مورد نیاز برای تهیه‌ی این شیرینی محلی عبارتند از شیر، شکر، جوش‌ شیرین، نمک، بادکا (گلوکز)، پودر کاکائو، روغن صاف، کره و پسته که با ترکیب آن‌ها می‌توان سوغات مشهور تبریز را تهیه و میل کرد. نوشیدن یک فنجان چای تازه دم همراه شیرینی اریس، بسیار دلچسب و مطبوع خواهد بود.


اریس شیرینی اصیل و قدیمی تبریزی است که از شیر، شکر، وانیل، پسته، کاکایو و… درست می‌شود و انواع مختلفی به نام تسبیحی و کاکایویی دارد. طعم‌های متفاوت این شیرینی سبب آن شده که هر ذائقه‌ای آن را دوست داشته باشد.  در گویش محلی به آن «سوت شیرینی سی» گفته می‌شود.

ریس

اریس

باقلوای مخصوص تبریز

این شیرینی از کشورهای ترکی و آسیای میانه به سایر نقاط دنیا رفته است. طعم بهترین باقلواهای ایران را در شهر تبریز خواهید چشید.

باقلوا را از آرد، شکر، تخم مرغ، هل و … تهیه می‌کنند و دارای طعم‌های متفاوت پسته‌ای، نارگیلی، بادامی و شکل‌های مختلف مربعی، لوزی و لوله‌ای است. باقلوا می‌تواند یک سوغاتی بسیار مناسب برای آشنایان و اقوام در داخل و خارج از ایران باشد.

با فرا رسیدن ایام نوروز، بسیاری از بانوان خوش‌سلیقه‌ی سراسر کشور، به تهیه و تدارک انواع شیرینی‌های بومی و سنتی محل سکونت خود می‌پردازند و این عمل را همچون سنتی نکوهیده از گذشتگان، برای نسل آینده‌ی خود به یادگار می‌گذارند. شیرینی‌ها و نان‌های خانگی از طعم و عطری به مراتب بهتر از نوع صنعتی خود برخوردار بوده و چشیدن دست‌پخت بانوی خانواده، لذتی شگرف را در بر خواهد داشت. در این میان می‌توان از باقلوا نام برد که یکی از لذیذ‌ترین و محبوب‌ترین شیرینی‌های اصیل ایرانی است که در برخی از استان‌های کشور از جمله قزوین، یزد و استان آذربایجان شرقی به عنوان خوراکی بومی و سنتی تهیه و مورد مصرف قرار می‌گیرد. این شیرینی پرطرفدار و دوست‌داشتنی به دلیل برخورداری از بادام، پسته و گردو از انرژی و ارزش غذایی فوق‌العاده‌ای برخوردار است. بانوان هنرمند استان آذربایجان شرقی با استفاده از موادی همچون خمیر مخصوص باقلوا، کره، گردو، پودر پسته، پودر نارگیل، پودر بادام، شکر، آب، گلاب، هل، زعفران و آب‌لیموی تازه به طبخ و تهیه‌ی باقلوای مخصوص تبریز می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم هنگام حضور در شهرستان تبریز فرصت تهیه و مصرف این خوراک لذیذ و اصیل ایرانی را از دست ندهید.
شیرینی سنتی اقوام ترک‌زبان آسیای میانه به ویژه ترکمن‌ها بوده است که امروزه در بسیاری از کشورها مانند ترکیه، یونان، روسیه و... پخته می‌شود و در ایران هم سوغاتی برخی از شهرها است. نوع تبریزی آن که به دلیل شیوه‌ی پختش به باقلوای استانبولی مشهور است به همان روشی پخته می‌شود که در ترکیه مرسوم است. این شیرینی به این دلیل که بعد از پخت به نوعی شربت آغشته می‌شود، بسیار شیرین است و طرفداران خاص خود را دارد. باقلوا ترکیبی از هل، گلاب، خاک قند، شیر، آرد، روغن و زرده‌ی تخم‌مرغ است. این شیرینی در شکل‌های لوزی، مربعی و لوله‌ای و با طعم‌های مختلفی مانند پسته‌ای، بادامی و نارگیلی تولید می‌شود.

باقلوا

باقلوا تبریز

راحت‌الحلقوم

یکی از مشهورترین و رایج‌ترین شیرینی‌های مصرفی در استان آذربایجان شرقی، راحت‌الحلقوم تبریز است که همانگونه که از نامش پیداست، از بافتی نرم و لطیف برخوردار است. هرچند محبوبیت این شیرینی لذیذ و معطر به گونه‌ای است که در مقیاس وسیعی توسط مردم سایر استان‌های کشور، تهیه و مورد مصرف قرار می‌گیرد. شاید بتوان از این خوراکی، به عنوان تنقلات مخصوص و مورد علاقه‌ی کودکان نام برد که بیشتر مواقع در ایام نوروز، بر سفره‌های تزئین شده‌ی هفت‌سین قرار می‌گیرند. بانوان شهرستان تبریز با استفاده از نشاسته، شکر، آب، گلاب، جوهرلیمو و آرد به تهیه و تدارک راحت‌الحلقوم مخصوص دیار خود می‌پردازند.

راحت الحلقوم

شیرینی پزی


شیرینی رشته ختایی تبریز

کاملا بدیهی است که در برخی از ماه‌ها، مصرف تعدادی از خوراکی‌ها به صورت ویژه و در سطح وسیعی نسبت به سایر روزهای سال، صورت می‌پذیرد. به عنوان مثال می‌توان از ماه مبارک رمضان و شیرینی‌ها و خوراکی‌های مخصوص آن نام برد که حال و هوایی به یاد ماندنی را در ذهن انسان‌ها به یادگار می‌گذارد. شیرینی رشته ختایی استان آذربایجان شرقی، یکی دیگر از خوراکی‌های بومی و سنتی این خطه از کشور محسوب می‌شود که اغلب در دوران ماه مبارک رمضان تهیه و مورد استفاده قرار می‌گیرد. در رژیم غذایی کشور ترکیه نیز می‌توان این خوراکی لذیذ را با نام کادایف مشاهده کرد که علاقه‌مندان بسیاری را مجذوب خود کرده است. بانوان و مادران کدبانوی این استان با به کارگیری مواد اولیه‌ای همچون رشته ختایی، گردو، پسته، پودر قند، کره (در صورت تمایل می‌توان روغن را جایگزین کره کرد)، آب و شکر این خوراکی لذیذ و دوست‌داشتنی را تهیه می‌کنند. طبخ سریع شیرینی رشته ختایی، یکی از نکات مثبت و فوق‌العاده‌ی این خوراکی بومی است که به راحتی و در مدت زمان کوتاهی می‌توان با استفاده از مواد فوق، این شیرینی خوش‌طعم و مطبوع را تهیه و در کنار اعضای خانواده میل کرد.
این شیرینی در تبریز مخصوص ماه رمضان است و با نام تل کادایف در کشورهایی مانند ترکیه نیز شناخته شده است. در پخت این شیرینی از نوعی رشته استفاده می‌شود که در واقع نام این رشته روی شیرینی گذاشته شده است. در شیرینی‌پزی به این نوع شیرینی باقلوای رشته‌ای نیز گفته می‌شود. ترکیب رشته، کره و پودر قند، ماده‌ی اصلی این شیرینی را تشکیل می‌دهد، عطر و طعم آن از ترکیب دارچین، زنجبیل، پودر گل محمدی و گلاب حاصل می‌شود و برای تکمیل آن از مغزینه‌ی گردویی یا پسته‌ای استفاده می‌شود.

رشته ختایی

رشته ختایی تبریز


شیرینی قرابیه‌ تبریز

از دیگر شیرینی‌های سنتی و محلی استان آذربایجان شرقی، می‌توان به قرابیه‌ی معروف و پرطرفدار تبریز اشاره کرد که نه تنها در این خطه از کشور بلکه در سراسر میهن عزیزمان، بسیار محبوب و دوست‌داشتنی است. خوراکی کاملا ایرانی و اصیل که به عنوان سوغاتی لذیذ توسط گردشگران و بازدیدکنندگان سراسر ایران و جهان، خریداری می‌شود. البته این شیرینی بومی در انواع بادامی، پسته‌ای و نارگیلی طبخ می‌شود که هر کدام در نوع خود از طعم و عطری بی‌نظیر برخوردار است. بانوان عزیز تبریز با استفاده از موادی مانند بادام، شکر، سفیده‌ی تخم‌مرغ، پسته، نارگیل، آرد، کره و پودر هل، قرابیه‌ی مشهور دیار خود را تهیه می‌کنند.
این شیرینی مجلسی و گران‌قیمت مانند شیرینی نارگیلی مشهور، بدون آرد و با استفاده از مغزهای آسیاب شده پخته می‌شود و غیر از مغز مورد نظر، شکر و سفیده‌ی تخم‌مرغ مواد اصلی تهیه‌ی آن هستند. مغز مرسوم در تهیه‌ی قرابیه، بادام است اما قرابیه‌های پسته‌ای و گردویی نیز تولید می‌شود.

قرابیه


شیرینی لوز زعفرانی تبریز  Löz

در استان آذربایجان شرقی، شهرستان تبریز تنوع اشتهاآوری از انواع لوز تهیه می‌شود که می‌توان به لوز بادامی، شکری، وانیلی، پسته‌ای و زعفرانی اشاره کرد. این شیرینی‌های سنتی و بومی این منطقه از کشور، به دلیل طعم و عطری فوق‌العاده‌ از محبوبیت و مصرف زیادی در بین خانواده‌های این استان برخوردارند که می‌توان نوع بادامی آن را به دلیل حضور بادام و زعفران و ایجاد طعمی بی‌نظیر، پرمصرف‌ترین آن‌ها معرفی کرد. مردم استان آذربایجان با ترکیب موادی مانند بادام، شکر، پسته، زعفران، وانیل، آب و پودر قند، لوزهای لذیذ و خوش‌عطر دیار خود را تهیه می‌کنند.

نوع تبریزی لوز یکی از مرغوب‌ترین این دسته از شیرینی‌ها است که با روشی خاص از ترکیب زعفران، پودر قند و گلاب تهیه می‌شود. یکی از ویژگی‌های لوز تبریز استفاده از بادام یا پسته در آن است که علاوه بر طعم ویژه‌ای که به این شیرینی می‌دهد، در کیفیت و ماندگاری آن نیز تاثیر دارد.


شیرینی لوز

شیرینی تبریز


شیرینی سجوق و باسلوق مراغه

یکی از مشهورترین شیرینی‌های محلی شهرستان مراغه، شیرینی سجوق است که به عنوان سوغاتی پرطرفدار و لذیذ این خطه از کشور، شناخته می‌شود. استفاده از مواد اولیه‌ی مغذی از جمله نشاسته، شیره‌ی انگور، گردو و نارگیل این خوراکی بومی را علاوه بر داشتن طعم و عطری لذیذ، از ارزش غذایی ممتاز و ارزنده‌ای نیز بهره‌مند ساخته است. ساکنین شهرستان مراغه، در اواسط ماه آذر به تهیه و آماده‌سازی شیرینی سجوق شهر خود، مشغول می‌شوند. آن‌ها با ترکیب نارگیل، بادام، پسته، گلاب، هسته‌ی شیرین زردآلو، هل، شیره‌ی انگور (در صورت تمایل می‌توان دوشاب را جایگزین شیره‌ی انگور کرد)، نشاسته و گردو، سجوق معروف مراغه را تهیه و به بازار عرضه می‌‌کنند.

سوجوق

باسلوق


شیرینی چای مراغه (قند پنیری)

یکی از خوراکی‌های دوست‌داشتنی و لذیذ استان آذربایجان شرقی، قندپنیری یا شیرینی‌ چای مراغه است که می‌توان از آن به عنوان سوغاتی پرطرفدار و یار همیشگی چای‌های تازه‌ دم ایرانی یاد کرد. این شیرینی از قدمتی بالغ بر چندین قرن برخوردار است که نه تنها در این استان بلکه در سراسر ایران نیز محبوبیت و شهرت ویژه‌ای را کسب کرده است. شیرینی‌پزان این خطه از کشور با استفاده از شکر، هل، پرتقال، لیمو، آناناس، دارچین و طعم‌دهنده‌های مختلف این شیرینی را درست می‌کنند. البته با توجه به مواد استفاده شده در تهیه‌ی شیرینی چای مراغه، طعم‌های مختلفی از این خوراکی بومی تهیه می‌شوند.

قند پنیر


شیرینی لطیفه

لطیفه، شیرینی بسیار سبک و نرمی است که در میان آن خامه می‌گذارند و طعمی بسیار دلچسب دارد. لطیفه را از تخم‌مرغ، آرد، نشاسته ذرت، پودر قند، بکینگ پودر، وانیل تهیه می‌کنند. حتما در شهر خود طعم آن را بارها چشیده‌اید اما طعم شیرینی لطیفه تبریز را در شهر تبریز باید تجربه کرد. این شیرینی بسیار خوشمزه میباشد.

شیرینی لطیفه


شیرینی کنجدی

از دیگر شیرینی‌های محبوب و معروف تبریز و آذربایجان‌شرقی، شیرینی کنجدی بسیار خوشمزه است که از زرده تخم مرغ، شکر و کنجد تهیه شده و در جشن‌ها، مهمانی‌ها و شب‌نشینی‌ها استفاده می‌شود.

شیرینی کنجدی


نان زنجبیلی

تبریزی‌ها نانی خوشمزه و پرطرفدار را از آرد، تخم‌مرغ، روغن، کره، ماست، شیر و پودر زنجبیل و… تهیه می‌کنند و در مهمانی‌های مهم خود چون سفره افطار، سفره صبحانه و… نوش‌جان می‌کنند.

نان زنجبیلی تبریز


چؤروتمه

از شیرینی قدیمی و بسیار کمیاب حتی خود تبریز !

چوروتمه


نان اهری

یا اهری کؤکه سی، این نان شیرینی محبوب شهرستان اهر، ثبت ملی کشور شد.

نان اهری

اهری


آجیل و خشکبار تبریز

تنقلات تبریز از گذشته‌های دور شهره جهان بوده و از اقلام صادراتی مهم ایران به خارج از کشور از دوره قاجار تا امروز است. آب و هوای مناسب این شهر سبب تهیه و آماده سازی انواع خشکبار شده است. تبریزی‌ها به دو روش سنتی و صنعتی میوه‌هایی مثل آلو، هلو، انگور، زردآلو و… را خشک می‌کنند.

کیفیت بالای آجیل تبریز شهرت جهانی دارد و شروع صادرات آن به کشورهای گوناگون به زمان قاجار برمی‌گردد. از دلایل مرغوبیت آجیل تبریز این است که به دلیل آب‌وهوای مناسب، اکثر خشکبار مورد استفاده در انواع آجیل، به جز پسته، در تبریز و شهرستان‌های اطرافش کشت می‌شود. همین دسترسی به خشکبار تازه و متنوع از یک سو و نحوه‌ی آماده‌سازی خوب و ماهرانه‌ی آن از سوی دیگر سبب می‌شود تا آجیل تبریز از مرغوب‌ترین آجیل‌های ایران باشد.

آجیل و خشکبار تبریز

آجیل تبریز

آجیل


حلوا زنجبیلی و گردویی تبریز
تنوع حلوا سنتی آذربایجان بسیار زیاد است از گردویی و پسته ای و زعفرانی و زنجبیلی گرفته تا حلواهای عمومی دیگر که بیشتر در سوغاتی های سنتی شهر و بازار دیده میشوند.

حلوا تبریز

حلوا تبریز

حلوای زعفرانی


شیرینی نخود اونی یا نخودچی
این شیرینی محبوب اکنون در سراسر ایران رواج داد و البته در خود تبریز بخصوص عید بسیار رایج است. البته با تاکید این مطلب که آذربایجان شرقی مهد تولید نخود خام بخصوص در ممقان است.

نخود


شیرینی پیچ انگشتی
توضیحات آن در تصویر ارائه شده است.


شیرین

حلوا بزرک

در شیرینی‌ فروشی‌های تبریز نوعی حلوای تیره رنگ خواهید دید که اهالی تبریز بسیار در وصف آن می‌گویند. این حلوا که خواص بسیاری دارد از نوعی دانه روغنی به نام بزرک سیاه تهیه می‌شود، این دانه را از عطاری‌های تبریز نیز می‌توان تهیه کرد.

حلوا بزرک


شکلات و صنایع غذایی تبریز
تبریز قطب بی قید و شرط انواع شکلات در ایران و حتی خاورمیانه البته با رقبای بزرگ ترکیه ای خود است.
حدود 40 درصد شکلات ایران از تبریز تامین میشود و بقیه صادراتی میباشد.  همین که نام شیرین عسل ، آناتا، آیدین، شونیز، عباسپور، سوتچی لر، شکّلی، تواضع و یا چیچک و بسیاری برندهای دیگر را بشنوید کافیست.

شکلات

شکلات


دوشاب آذربایجان
این مورد را در بین همین شیرینی ها و سوغات آوردیم.
یکی از بهترین سوغات های مقوی شیره انگور آذربایجان است که روزبروز در حال فراموشی است!

دوشاب


راهنمایی مختصر از قنادی های معروف تبریز
در بیشتر بخشهای کلانشهر تاریخی تبریز قنادی های فراوانی یافت میشود که بین خود تبریزیها بیشتر نامهای :  پاک ، مشاور ، افتخاری ، تشریفات ، کریمی ، تک درخت ، تصاج و غیره را میتوان اشاره کرد.

فعلا تا همین قدر کافی بود و بقیه اش بماند..!
در پایان توصیه میشود که فقط اگر آذربایجان آمدید مراقب دیابت با اینهمه شیرینی و شکلات باشید!


لینک پست راهنمای رستورانهای تبریز




مرتبط با : تبریز آذربایجان * میراث،تاریخ،صنایع دستی آذربایجان
برچسب ها : سوغاتی-تبریز-آذربایجان شرقی-قنادی-سوغات تبریز-mustseeiran-گردشگری-
نویسنده : تبریز قارتال
تاریخ : چهارشنبه 26 آبان 1395
زمان : 03:50 ب.ظ
نفس های ارگ تبریز
نظرات |

نفس های ارگ تبریز برای 2018 به شماره افتاده است!


پس از اتفاقات اخیر در حریم و محوطه تاریخی ارگ علیشاه یا ارک ایلخانی نماد اصلی تبریز، مسئولان تازه کارشناسانی برای تحقیق فرا خوانده اند!
باید از خود پرسید، آیا ما اول کار را انجام میدهیم بعد فکرش را میکنیم یا بهتر بود اول فکر و کارشناسی میکردند سپس اقدام و عمل؟!




تصویر منتشره جدید "قوجامان تبریزیم" از طرح محوطه سازی ارگ تبریز توسط بنیاد مصلا
محوطه سازی ارگ


میراث فرهنگی تبریز

زجرآورتر از مسئله تخریب حریم و محوطه ارک این بودکه شهرداری و شورای شهر و میراث فرهنگی از این اتفاق اظهار بی اطلاعی کردند!  (خود را به موش مردگی زدن!)
دروغی که اینها گفتند حتی نابخشودنی تر و غیرقابل تحمل تر است!

بهرحال مدیریت شهر ما بجایی رسیده که مدیر قبلی میراث فرهنگی را بدون دلیل خاص راحت کنار گذاشتند و مدیری مطیع تر برای خود آوردند تا آنچه که برای تخریب هویت و اماکن تاریخی تبریز میخواهند را انجام دهند از چهارمنار تا ارک و مسجدکبود تا ...!

چهارمنار یا دؤرد قبیرلر روادی سلجوقی تبریز همچنان در وضعیت بسیار اسفناک
چهارمنار تبریز

دوستداران ارگ تبریز

تا 2018 چه امیدی ، چه شعارهای رنگارنگی..!
امید است هرچه زودتر خود را اصلاح کنیم و صداقت داشته باشیم کما اینکه در آخرین آمار و ارائه توسط آقای جعفری آذر مدیرکل سازمان ثبت و احوال آذربایجان شرقی در تاریخ 5 مرداد 1395 :
به لحاظ اعتماد به مسئولین , استان آذربایجان شرقی 21  ام کشور است و ارک از نمونه های بارز آن است!

عمری که برای انسان ها باقیست زیاد نیست و فرصت حلالیت طلبیدن سخت خواهد بود!

خلاصه ارک را هم مثل دریاچه ارومیه، خاطره نکنیم..!


* فرهنگی: بازدید از ارک باید برای عموم فراهم شود
رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی گفت: بارها پیشنهاد کرده ایم دیواری به موازات دیوار مصلا و قرینه آن در ضلع غربی احداث و امکان بازدید عموم از ارک با طراحی مسیری مفرح و زیبا فراهم شود.

* شیاری
عضو شورای اسلامی شهر تبریز:
رسانه ها ارگ علیشاه تبریز را نجات دادند/ حفاظت از آثار باستانی همچون ارگ، حفاظت از هویت شهر تبریز است.
خبر احداث پارکینگ در فاصله نزدیک با ارگ علیشاه در میان شهروندان تبریز موجی از نگرانی ایجاد کرده است،
كه با پیگیری رسانه ها ادامه اجرای پروژه فعلا متوقف شد.


حال بد این روزهای ارک
زندان تبریز

احداث پارکینگ در محوطه تاریخی ارک علیشاه !
حفاریهای ارک تبریز

سست شدن پایه های ارگ تبریز از هر طرف
مصلا تبریز

پارکینگ تاریخی ارک تبریز !
وضعیت ارگ علیشاه تبریز

مقایسه قیز قالاسی باکو و ارک قالاسی تبریز !
قلعه تبریز

طرحی ساده که برای محوطه ارک میشد اجرا کرد
طرح ارک


ارگ تبریز و بی تدبیری

وقتی موضوعی در افکار عمومی به هر دلیل ممکن و ناممکن دارای ضریب حساسیت امنیتی و سیاسی است ، مسئولین کشوری و لشگری خود را ملزم می دانند تا در اظهار نظر ها و ارائه گزارشات و نیز اقدامات اجرائی در باره آن مصادیق ، احتیاط بیشتری به خرج دهند.
تمام جوانب امر را بسنجند و با تسلط موضوعی بر ریزترین مسائل احتمالی ، بهترین تصمیم ها را بگیرند که خدای نکرده فرصتی بر ای سوء استفاده کنندگان دائمی برخی مسائل بوجود نیاید.
ارگ تبریز داستان مفصلی دارد. ارگ افتخار بزرگی است که نسل ها و قرن ها تبریز را به جهان خواهد شناساند. همچنان که ما به ارگ تکیه کرده و به آن بالیده ایم این حق نسل های آتی است که کماکان بدان مفتخر باشند.
 
هر چند ارگ نیاز به مرمت و نگاه مهربانانه ای دارد ، چرا که در گذشته برخی اقدامات غلط و سخیف موجب از دست رفتن بخشی از این گنجینه ملی شد.
 
حال نه نیاز داریم تا گذشته را زیر و رو کنیم و نه این ها فایده ای برای ارگ دارد. آنچه مهم است مسئولیت شناسی مدیران مرتبط با نگهداری این گنجینه ملی  و بلکه جهانی است . ارگ همیشه  نماد عظمت تبریز بوده است . دژی در برابر هجوم و حملات دشمنان خاك وطن و استوار در برابر زمین لرزه هاى مهیب سالها و سده هاى پیشین .با تنى رنجور و زخمى همچنان سرفراز ، سر به آسمان میساید .تخریب بخشی از ارگ و نیز تخریب تالار زیبا و شكوهمند آمفى تئاتر ، دبیرستان نجات ، بیمارستان آریا و قنات های تامین اب و ..... را باید همچون خاطرات تلخی به فراموشی سپرد.

حال که مصلی تبریز در کنار ارگ ساخته شده است ، شاید تلاقی دو مولفه مهم هویت ایران باشد که نماد ملی و دینی درکنار هم فرهنگ غنی آذربایجان را توامان می سازند .
اما اقدامات اخیر مسئولین مصلی تبریز در احداث پارکینگ برای مجموعه مصلی برخی شائبه ها را در ذهن دوستداران نظام ایجاد نموده است.
 
1-به چه دلیل ساخت و ساز این مجموعه بصورت شبانه انجام میشود  . آیا ساخت پارکینگ آنچنان فوریتی داشته است که اقدام به حفر شبانه در محوطه ارگ نمایند و علاقمندان به تاریخ و فرهنگ آذربایجان را نگران سازند که خدای نکرده چه اتفاقی در حال افتادن است.
 
2-چرا قبل از انجام عملیات ساخت پارکینگ از طریق رسانه ها این مساله اطلاع رسانی نشده است تا زمینه سوء استفاده کنندگان مسدود  گردد.
 
3-لازم بود خاطر مردم از این مساله که ساخت و ساز پارکینگ آنهم با فاصله زیاد از ساختمان ارگ موجب تخریب این بنای ارزشمند نخواهد شد.
همگان بر نقش ارزشمند ارگ و ابنیه تاریخی تبریز در ساخت و نگهداشت الگوهای فرهنگی و هویتی مردمان آذربایجان و بلکه ایران واقفند . از این روی لازم است همچنانکه در مقدمه بحث ذکر شد، هر اقدامی در خصوص تعمیر و یا توسعه این مجموعه ضمن اطلاع رسانی قبلی به مردم زمینه ای برای افزایش مشارکت مردم در نگهداشت گجینه های تاریخی شان فراهم گردد نه اینکه با سوء تدبیر موجب ایجاد چالش ها و شک و تردید های بی مورد و متعاقبا ایجاد هزینه های اجتماعی زاید گردیم.   

تصاویر قدیمی از ارک علیشاه
منبع کانال میراثمیز  Telegram.me/mirasimiz

ارگ علیشاه

ارک قدیم

تخریب ارگ تبریز

تبریز قدیم

ارگ علیشاه

ارگ تبریز

ارگ

تبریز قدیم

نقاشی قدیمی


از فراکسیون ترک زبانان تا استاندار، از ارک چه خبر؟!
بعد از تشکیل فراکسیونی بنام ترک زبانان در مجلس دهم ، بسیاری از دلواپسان که همیشه خود را مقید به انتقادهای تخریب از  هر اقدام مثبت و منفی در این کشور می دانند، شروع به انتقادهای تندی علیه این اقدام مجلسیان  نموده و به آن انگ هایی نظیر قومیت گرایی و تجزیه طلبی پروری و .. زدند.
 
هر چند اهداف فراکسیون برای همگان معلوم بوده و نیز توسط مسئولین این فراکسیون بارها در مورد آن اطلاع رسانی لازم انجام گرفته است اما بازهم ظاهرا نیازمند آن بودیم تااثبات کنیم که  این فراکسیون  هیچ ضرری برای کسی ندارد. به ناگاه شاهد از غیب رسید و مساله تخریب ارگ فرصتی فراهم نمود تا این نظر به اثبات برسد.
 
ارگ تبریز که افتخاری بزرگ نه برای ایران بلکه جهان است این روزها مورد بی مهری برخی از دست اندرکاران توسعه شهری قرار گرفته است.
 
مدیر مجموعه مصلی تبریز بعد از اینکه، افکار عمومی شدیدا به ساخت و ساز اطراف بنای  رنجور ارگ اعتراض نمود دستور ایست برای تخریب ارگ را صادر نمود. از طرف دیگر مجموعه شهرداری هرنوع مجوز بدون اعمال نظر کارشناسی میراث قفرهنگی را منکر شد و از آن سو نیز میراث فرهنگی هرگونه مجوز برای ساخت و ساز اطراف ارگ را فاقد وجاهت دانست.
 
یک هفته بعد از اینکه ارگ روزهای سخت را تحمل نموده و بسیاری از آحاد شهروندان ترک ایران زمین  جویای احوال این بنای معظم شدند ، اعضای فراکسیون ترک زبانان مجلس تازه یادشان افتاد که ارگ در منطقه ای بنام آذربایجان شرقی و مرکز استان های ترک نشین ایران قرار دارد . و بنابراین می توانند این مساله را به عنوانموضوعی مرتبط با فعالیت فراکسیون خود پیگیری نمایند.
 
کوتاه سخن اینکه بی تحرکی این کمیسیون هرچند موجب دلخوری بسیاری از شهروندان تبریزی و آذری شد اما یک نکته بسیار روشن را برای منتقدان این فراکسیون مخابره کرد که نگران نباشید این فراکسیون نیز کاری از پیش نخواهد برد!
 
هرچند این فراکسیون که در تهران تشکیل یافته است به لحاظ زمان واکنش تقریبا همزمان با استاندار آذربایجان شرقی عمل نموده است! 

احداث پارکینگ در محوطه ارک علیشاه در گرو تصمیم گروه کارشناسی 
استاندار امروزدر همایشی گفته است هرچند  از گذشته این موضوع، بی‌اطلاعم اما برای انجام ساخت و ساز در ارگ باید مراحل قانونی آن سپری شود. باز هم باید گفت این همزمانی واکنش های ، نه توفیقی برای فراکسیون بلکه دلیلی بر ضعف استانداری است.


ارک

ərk

ارک علیشاه

بهار تبریز

ارک قالاسی

مسجد علیشاه

بسمه تعالی
جناب آقای دکتر جبارزاده
استاندار محترم آذربایجان شرقی
احتراماً، همانطوریکه استحضار دارند ، باردیگر ضرورت های زودگذر و زندگی ماشینی ، برخی را برآن داشته که در محوطه تاریخی مسجد تاج الدین علیشاه گیلانی ، که خزانه دار التهاب و شوق نمازگزاران آن مسجد و ابنیه های مجاور آن است اقدام به احداث پارکینگ طبقاتی نماید تا ناخواسته برگزارکننده جشن پیروزی ماشین بر انسانیت و میراث انسانی گشته و مجلس ترحیم یکی از پربارترین مجموعه های تاریخ بشری را برپا دارند و تن ارگ کهنسال علیشاه تبریز را نه برای اولین بار، بل شاید برای آخرین بار با تیغ لودرها و بولدوزرها چنان زخمی نمایند که دیگر این میراث تاریخی نادر را جانی برای تلالوء مجدد نباشد و بجای صفحات تاریخ ، سنگ نوشته افتتاح پارکینگ توسط فلانی ، زهرخندی مجدد بر روی آثار این شهر باشد .

راستی که سیر تاریخ و حقه های ناگشوده فرهنگ را چه چیزی جز رازهای نهفته در لابه لای میراث بشری خفته در خاک می تواند بگشاید،تا عطر و بوی گلستان فرهنگ و تمدن بشری هرلحظه یادآور چه ها وکه های گذشتگان ما باشد که بعنوان محل آزموده های بشری در فرهنگ قرآنی ما نیز به دیدن و زیارت آنها تاکید شده است و از این منظر پشت کردن به آنها ظلمی است تاریخی بر جبین انسانیت ، که فراتر از معیارهای شهری منطقه ای و حتی ملی است. چراکه در این صورت بجای گلستانی زیبا و عطرآگین و مملو از یادگار گذشتگان ، با کویری روبرو خواهیم شد که تشنگی افزای و جان فرساست .بنابراین حراست وحفاظت و حتی حساسیت بر نگهداری از این شعائر انسانی وظیفه ای است بشری و تکلیفی است الهی .
دراین راستا ، تبریز پیرما نیز بخاطر تاریخ کهن و فرهنگ پرنقش و پررونقش ، امانت دار قسمتی از این میراث بشری است که عُرضه داشتن آنها بهره او، و امروز خجالت از عدم پاسداری از آنها دغدغه ی اوست.

از جنابعالی بعنوان استاندار و متولی منطقه و تمامی مسئولین و فرهنگ دوستان و دلبستگان میراث بشری در کلیه سطوح انتظار میرود برای جلوگیری از یک فاجعه تاریخی ، دستور اقدام فوری و موثر صادر نموده و نام خود را در کنار پاسبانان تاریخ بشری تبریز ثبت فرمایید.

عباس دوزدوزانی – محمدعلی سبحان اللهی – سید محمد میلانی – اکبر پرهیزگار – حسن امین لو -سید محمود موسوی – یحیی محمد زاده – سید مهدی پوری حسینی – جعفر سرقینی – محمد رضا بادامچی شکور اکبر نژاد – علی اصغر امیر شعردوست – سید علی اصغر الموسوی – محمد کیافر- محسن خلیجی اسکوئی – محمد رضا پورمحمدی- ناصر راثی – محمد تقی پاکزاد – اکبر تقی زاده – حمیدرضا بادامچی – خلیل سعیدی – اسماعیل شهامت نیا – مهدی پورهاشم – رسول بهمنی – زکریا طرزمی – میرطاهر موسوی – احمد صادق بناب

رونوشت جهت استحضار و اقدام مقتضی:
1-جناب آقای دکترپزشکیان نماینده محترم تبریز و نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی
2-سرکار خانم دکتر احمدی پور معاونت محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی با عرض تبریک انتصاب شایسته سرکارعالی ، جهت استحضار . خواهشمندیم دستور مقتضی توقف فوری عملیات تخریبی این اثر نادرملی را صادر فرمائید.
3-نمایندگان محترم استان آذربایجان شرقی
4-معاونت محترم میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری کشور
5-انجمن محترم دوستداران میراث فرهنگی تبریز

سازه خشتی

لینک پست زندان ارکاتراز
لینک پست حق حق پرست
لینک پست مصلا و ارک تبریز
لینک پست بهار ارک تبریز
لینک پست سکوت بره ها در تبریز
لینک پست تالار شیر و خورشید ارک
لینک پست حفاریهای مقبره الشعرا
لینک پست چهارمنار تبریز در کنج عزلت
لینک پست وضعیت جذب توریست در تبریز
لینک پست مسجد کبود در تبریز و ارمنستان
لینک پست همدلی برای حسن پادشاه تبریز
لینک پست وضعیت حریم آثار تاریخی در تبریز
لینک پست کاروانسراهای بازار تاریخی تبریز
لینک پست مردم سناسی محوطه عصرآهن تبریز
* لینک مجموعه پستهای انتقاد ، پیشنهاد لینک
* لینک مجموعه پستهای میراث و تاریخ آذربایجان



مرتبط با : تبریز * انتقاد،پیشنهاد لینک * میراث،تاریخ،صنایع دستی آذربایجان
برچسب ها : ارگ تبریز-ارک علیشاه تبریز-مصلای تبریز-حریم آثار تاریخی تبریز-احداث پارکنیگ در ارک-پارکینگ در محوطه مصلا-میراث فرهنگی تبریز-
نویسنده : تبریز قارتال
تاریخ : شنبه 22 آبان 1395
زمان : 10:22 ب.ظ
:: روز جهانی زبان مادری و غربت زبان ترکی در ایران
:: سالار ملی ، مجاهدت های باقرخان
:: غرفه تبریز در دهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری تهران
:: کفش تبریز و کمپین حمایت از کفشهای بومی
:: ثبت اصالت سفال آذربایجان در لیست اصالت یونسکو
:: دوربین تبریز لینک 67 (برف بهمن ماه 1395 در تبریز)
:: مدارس قدیمی در تبریز قطب علم پرور ایران
:: آشپزی و غذای خوشمزه آذربایجان
:: ثبت جهانی تابلو فرش سردرود تبریز
:: برج تاریخی آتش نشانی تبریز
:: طبیعت زیبای هوراند آذربایجان شرقی
:: گردش در دروازه آذربایجان شرقی ، شهرستان میانه
:: بیشترین مالیات کشور اذعان آذربایجانی ها
:: فرزندآوری و کودکان آذربایجان شرقی
:: روستای چراغیل و فرهنگ روستای قاضی جهان در آذرشهر
:: پروفسور محسن هشترودی و پروفسور لطفی زاده و پرفسور علی جوان
:: در آستانه سال نو میلادی و ارامنه تبریز
:: دوربین تبریز لینک 66 ( برف و زمستان در کندوان )
:: درباره تبریز و آذربایجان - پست ثابت About
:: چله گئجسی در آذربایجان
:: خیابان سنگفرش تربیت در تبریز
:: منطقه کیامکی و کمتال آذربایجان شرقی
:: باغ تاریخی فتح آباد تبریز
:: سه قهرمان تبریز عظیم قیچی ساز ، یونس موحد ، اکرم امانی
:: دیدنیهای اطراف مرند
:: بیماری ایدز را بیشتر بشناسیم
:: وداع باشکوه تبریز با مسافران بهشت
:: قطار و دهقان فداکار
:: موزه آذربایجان در تبریز
:: نگاهی به طرح توسعه میدان ساعت تبریز




( تعداد کل صفحات: 4 )

[ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ]




 

شارژ ایرانسل

فال حافظ